Kulak Burun Boğaz Hastalıklarına Etkin Tedavilerle Her Zaman Yanınızdayız!
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Otoskleroz Nedenleri ve Belirtileri – Otoskleroz Tedavisi

Orta Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Nedir?

Otoskleroz oval pencereye oturan stapes kemiğinin kireçlenmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Genetik bir hastalık olup her bireyde görülmez (penetransı % 60). Bunun anlamı ailesel bir hastalık olmakla birlikte genetik olarak etkilenen aile bireylerinin hepsinde görülmez.

Otoskleroz nedir, otoskleroz sebepleri ve belirtileri neler, otoskleroz tedavisi ve ameliyatı sonrası komplikasyonlar hakkında detaylı bilgiyi yazımda bulabilirsiniz. 

Otoskleroza Bağlı İşitme Kaybı Nasıl Olur?

Stapes kemiğinde gelişen kireçlenme ile dış ortamdan alınan sesler iç kulağa iletilemez ve bu şekilde iletim tipi işitme kaybı gelişir. Kireçlenme zamanla iç kulağa da ilerlerse sinirsel tipiişitme kaybı da gelişebilmektedir.

Otoskleroz Sebepleri Nelerdir?

Otoskleroz genetik bir hastalıktır. Sadece insanlarda görülür. Otoskleroz nedenleri kalıtsal olarak gösterilmektedir. 

Otoskleroz Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybı otoskleroz belirtileri arasında en önemlisidir. Hastalarda genelinde tek kulakta veya iki kulakta birden işitme kaybı gözlenir.

Otoskleroz Tanısı Nasıl Konulur?

Otoskleroz tanısı sırasında fizik muayenede kulak zarı normal görünümdedir. Diyapozon ile yapılan testlerde hava yolu işitmesinin azaldığı görülür.İşitme testinde iletim tipi işitme kaybı saptanır. Orta kulak basınç testinde (timpanogram) basık tip (Tip D) bir eğri elde edilir. Akustik refleks alınamaz. Bazı olgularda ince kesitli tomografide kireçlenme odağı görülebilir. Otoskleroz tanısı için kulak burun boğaz uzmanları ziyaret edilmelidir. 

Otoskleroz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Başlıca iki otoskleroz tedavisi vardır: cerrahi ve işitme cihazı kullanılması. Otoskleroz cerrahisinde kireçlenen stapes kemiği çıkartılarak yerine piston yerleştirilir. Genç hastalarda otoskleroz ameliyatı, ileri yaş hastalarda veya cerrah olmasına engel durumu olan hastalarda işitme cihazı ön planda önerilir. Ancak otoskleroz tedavisi seçimi hastaya bırakılır. 

Otoskleroz Cerrahisinin Başarı Oranı Nedir?

Genel olarak otoskleroz cerrahisi sonrası hastaların %90’ında işitme ameliyat öncesine göre daha iyi olur. Otoskleroz ameliyatı başarı oranı açısından bakıldığında %9 hastada işitme aynı kalırken, %1 hastada işitme daha kötüye gitmektedir.

Otoskleroz Cerrahisinde Kullanılan Teknikler Nelerdir?

Otoskleroz ameliyatı mikroskopik veya endoskopik olarak yapılabilir. Stapes kemiği çıkartıldıktan sonra tabana pistonun gireceği kadar küçük bir delik açılır. Bu aşamada laser, mikrodril veya perforatörler kullanılabilmektedir. 

Otoskleroz Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Otoskleroz ameliyatı sonrası dikkat edilecekler bulunmaktadır. Orta kulakta basınç değişikliklerine neden olan sportif aktiviteler, ıkınma, ağır kaldırma, su altına dalma gibi faaaliyetlerde konulan piston yerinden çıkabilmektedir. Özellikle otoskleroz ameliyatı sonrası erken dönemde bunlarda kaçınmak gerekir. Otoskleroz ameliyatı sonrası en az 3 hafta uçak yolculuğu önerilmemektedir.

Otoskleroz İçin İlaç Tedavisi Var Mıdır?

Soddum Florid (NaF) kullanılmakla birlikte kanıta dayalı yararları tam gösterilmiş değildir. Otoskleroz ilaç tedavisi alternatif olarak tercih edilebilir.

Otoskleroz Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Otoskleroz ameliyatı sonrası komplikasyonlar her cerrahi tedavide olduğu gibi görülme ihtimali olan durumlardır. Otoskleroz cerrahisi sonrası işitme kaybı, vertigo, yüz felci gibi çok nadir görülebilen komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Otoskleroz ile ilgili merak ettiğiniz konuları iletişim sayfasındaki telefon numarası ve mail adresinden yararlanarak sorabilirsiniz. 

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 408 45 45